Het volgende artikel levert wetenschappelijk bewijs dat stress een grote invloed heeft op sportprestaties.
In dit artikel gaat het over schaatsers, maar logischerwijs kunnen deze conclusies doorgetrokken worden naar andere sporters zoals voetballers, basketters, atletiek beoefenaars, ... noem maar op. Het is daarom zeer zinvol om als sporter psychische stress aan te pakken, dit kan bijvoorbeeld door een coaching traject aan te gaan waarbij stressoren onder de loep genomen worden en aangepakt worden. Schaatsers die veel stress ervaren, hebben een grotere kans dat hun prestaties verminderen. Dat concludeert sportwetenschapper Ruby Otter in haar proefschrift. In april 2016 promoveerde Otter op een onderzoek naar o.a. een groep marathon- en langebaanschaatsers uit de Nederlandse en regionale top. Ze keek naar de psychosociale stress die zij ervoeren, de fysieke belasting van trainingen en wedstrijden en de mate van herstel. Die informatie vergeleek ze met hun prestaties:
Examens en relatieproblemen De onderzoeker zag dat de prestaties van de schaatsers omlaag gingen wanneer ze zeer grote druk voelden door bijvoorbeeld examens, of door negatieve levensgebeurtenissen zoals relatieproblemen of ziekte in de familie. Ook zag ze dat sporters die langzamer herstelden na trainingen of wedstrijden meestal ook slechtere prestaties leverden. Wanneer mensen psychisch overbelast raken, laten ze eerst dingen laten vallen die niet nodig zijn, merkte Otter. ‘Een schaatser uit het onderzoek trok het topschaatsen bijna niet meer. Die stopte eerst met het invullen van het trainingsdagboek, en kwam op gegeven moment ook niet meer opdagen bij de fietstest. Dat lijkt kenmerkend voor mensen die teveel belast zijn.’ Praten over stress is zeer zinvol! Tijdens haar onderzoek onderhield de onderzoeker nauw contact met schaatscoaches. Elke drie maanden gaf ze hen een update van haar onderzoeksresultaten. Hoe reageerden de coaches toen ze hen vertelde dat psychosociale stress van invloed is op de prestaties van de schaatsers? Otter: ‘Ze hadden die relatie wel opgemerkt, maar vonden het goed dat er nu wetenschappelijk bewijs voor is. Wanneer een sporter gestrest is, heeft het dus zin daar met hem of haar over te praten.’ Sportpsychologen zouden een vast onderdeel uit moeten maken van een coachteam van duursporters, zegt Otter. ‘Een psycholoog zou de achteruitgang van sportprestaties kunnen beperken wanneer een topsporter iets stressvols meemaakt.’ Sporters kunnen ook terecht bij mij om hun mentale weerbaarheid te doen stijgen en hun en stressniveaus naar beneden te brengen! Tom De Neve bron: T.A. Otter, Monitoring endurance athletes: A multidisciplinary approach. Proefschrift Rijksuniversiteit Groningen, 2016.
0 Comments
Leave a Reply. |
AuteurIlona Thyssen, psychotherapeute Archief
February 2020
Categorieën |
Enkele reviews van onze klanten"Ik ga reeds een paar maanden naar Ilona en mijn leven ziet er al totaal anders uit . Ilona is een krak in haar vak . ik kreeg vooral veel eye openers en paste die toe. Ook straalt Ilona positiviteit uit die aanstekelijk werkt . had ik ze eerder leren kennen mijn leven zag er totaal anders uit. Een psychotherapeute uit de duizend en een natuurtalent." Lindsay |
Volg ons op social media |